Η Αριθμολογία, όπως και η Αστρολογία,χρησιμοποιεί πάλι τoν κόσμο των Αρχετύπων, αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Το εργαλείο αποκωδικοποίησης είναι οι αριθμοί που εμφανίζονται ή που προκύπτουν από την ανάλυση της ημερομηνίας γέννησης σε συνάρτηση με τους αριθμούς που στέκονται πίσω από τα γράμματα του πλήρους ονοματεπωνύμου, αλλά και τα ίδια τα γράμματα.

Σε κάθε αριθμό της ημερομηνίας σου και ανάλογα με την θέση που έχει μέσα στο ατομικό σου αριθμογράφημα βρίσκονται κωδικοποιημένες πληροφορίες που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σου. Κάθε γράμμα από το όνομά σου και κάθε αριθμός που προκύπτει από αυτό, μεταφέρουν συγκεκριμένες τάσεις και επιδρώντας πάνω στην ημερομηνία σου συν-δημιουργούν το μέλλον σου.

Οι αριθμοί δε μετράνε ποσοτικά, αλλά διαμορφώνουν μια ποιοτική σχέση ανάμεσα σε τμήματα της προσωπικότητας σου και της ψυχής σου και λειτουργούν σαν δείκτες που σε οδηγούν να πάρεις την κατάλληλη στροφή κάθε φορά στον δρόμο της ζωής σου.

Η εξατομικευμένη ανάλυση δεν μπορεί να γίνει απλά και μόνο με την ημερομηνία γέννησης. Είναι απαραίτητο να ενωθούν και να αναλυθούν

 οι αριθμοί που προκύπτουν από την ημερομηνία γέννησης μαζί με το πλήρες ονοματεπώνυμο του ατόμου, ώστε να έχουμε αρτιότερο αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που ζητάμε το ονοματεπώνυμό σου, όπως αναγράφεται σε επίσημο έγγραφο, όπως στην ταυτότητά σου.

Χωρίς το ονοματεπώνυμο δεν μπορούμε να δούμε θέματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις σου, με τις βαθύτερες ανάγκες σου και αν αυτές θα καλυφθούν ή να προβλέψουμε πότε θα καταφέρεις να υλοποιήσεις τους στόχους σου για παράδειγμα.

Το όνομά σου είναι αυτό που εμψυχώνει την ημερομηνία σου και δίνει κίνηση, ζωή, ενέργεια και προσωπικότητα σε αυτό που έχει προδιαγραφεί από την ημερομηνία της γέννησης σου. Η ενέργεια από το όνομα είναι αυτή που σχετίζεται περισσότερο με την δύναμη της