Centaury: Το Ανθοΐαμα της Παρθένου
από τον Βαγγέλη Πετρίτση, PhD
τηλ: 6977786410, email: vpetritsis@gmail.com

 

 

Η Παρθένος είναι το ζώδιο που ακολουθεί αυτό του Λέοντα και που εποχιακά αντιστοιχεί στο τέλος του καλοκαιριού, άρα στη μετάβαση προς το φθινόπωρο. Επομένως, η πλούσια καρποφορία των δέντρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και η Παρθένος καλείται να «υποταχτεί» στην επικείμενη έλλειψη καρπών και πόρων. Άλλωστε, στο ζώδιο της Παρθένου τόσο ο Δίας όσο και ο Ποσειδώνας βρίσκονται σε αδυναμία κι έτσι αντιλαμβάνεται κανείς την προβληματική σχέση του ζωδίου με την αφθονία και την αυτοπεποίθηση (Δίας) καθώς και με την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση (Ποσειδώνας). Συνεπώς, χαρακτηριστικές τάσεις της Παρθένου είναι, αφενός, η ελλιπής αυτοπεποίθηση και η αδύναμη βούληση και, αφετέρου, η υπερβολική εξυπηρετικότητα που φτάνει τα όρια της αυτοκαταπίεσης και της αυτοθυσίας, τάσεις που έρχεται να απαλύνει και να εξισορροπήσει το ανθοΐαμα Centaury.

 Στην αρνητική του εκδήλωση, λοιπόν, ο ανθοϊαματικός τύπος Centaury κερδίζει τους πάντες με την υπερβολική καλοσύνη και εξυπηρετικότητά του. Θα λέγαμε ότι γίνεται «χαλάκι» να τον πατήσουν, όπως τείνει να κάνει και το ζώδιο της Παρθένου εξάλλου. Το κίνητρο, όμως, πίσω από αυτά τα ευγενικά γνωρίσματα είναι η επιθυμία του ατόμου για την αγάπη και την εκτίμηση των άλλων. Έτσι, από φόβο μήπως πληγώσει τους άλλους και χάσει την αγάπη τους, ο τύπος Centaury είναι τόσο πολύ πρόθυμος να αφιερωθεί στην ικανοποίηση των δικών τους αναγκών και επιθυμιών που ξεχνάει ή θυσιάζει τις δικές του και μαζί την ικανότητά του για αυτοδιάθεση και αυτοεκπλήρωση. Η εξυπηρέτηση των άλλων είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντική για το άτομο Centaury και συχνά επιτυγχάνεται σε βάρος των προσωπικών του συμφερόντων. Είναι τόσο μεγάλος ο τρόμος που νιώθει το άτομο Centaury μπροστά στην απώλεια της αγάπης των άλλων που πρόθυμα θα γίνει μέχρι και «σκλάβος» ενός άλλου ατόμου που έχει μια πιο δεσποτική προσωπικότητα.

 

Οι άνθρωποι Centaury λένε συνήθως για τον εαυτό τους:

 

Δεν μπορώ εύκολα να πω «όχι».

Σπάνια έχω το θάρρος να διαφωνήσω με τους άλλους.

Συχνά αισθάνομαι ότι με έχουν εκμεταλλευτεί.

Όταν θέλω κάτι, δεν μπορώ εύκολα να το εκφράσω.

Φοβάμαι την απόρριψη.

 

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η αδύναμη βούληση των ατόμων Centaury τους οδηγεί στο να γίνονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης ή επιβολής που φτάνει ακόμα και στο σημείο της υποτέλειας. Συχνά μάλιστα παραιτούνται από προσωπικές φιλοδοξίες και επιθυμίες προκειμένου να  φροντίσουν κάποιον άλλο που συνήθως έχει μια πολύ πιο δυναμική προσωπικότητα από τη δική τους. Υποχωρούν συνεχώς και με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται σε μια διαρκή αυταπάρνηση. Συνεπώς, το βασικό θέμα εδώ είναι η δυσκολία οριοθέτησης της βούλησής τους, δηλαδή η δυσκολία του να θέσουν τα όριά τους και να τα υπερασπιστούν επιτυχώς.  

Σύμφωνα με τον Krämer (1995), αν το άτομο δεν μειώσει την υπερβάλλουσα επιθυμία του να εξυπηρετεί και να ικανοποιεί τις ανάγκες των άλλων εις βάρος των δικών του συμφερόντων, τότε μπορεί να οδηγηθεί στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation), που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Holly, ή ακόμα και στην κατάσταση της υπεραναπλήρωσης (decompensation) που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Pine. Ας εξετάσουμε εν συντομία αυτές τις δύο ιδιοσυγκρασιακές ή περιστασιακές καταστάσεις στις οποίες ενδέχεται να οδηγηθεί ο τύπος Centaury, άρα όποιος έχει έμφαση στο ζώδιο της Παρθένου.  

Στην περίπτωση Holly, το άτομο νιώθει ότι έχει χρησιμοποιηθεί ή ότι έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους άλλους με αποτέλεσμα να αρχίσει να διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, το μίσος, ο φθόνος, η ζήλια, η καχυποψία και η εκδικητικότητα. Το άτομο αρχίζει να ρίχνει την ευθύνη στους άλλους για οτιδήποτε στραβό στη ζωή του, ακόμα και για τα δικά του λάθη, και μπορεί να γίνει επιθετικό λόγω της διαρκούς αγανάκτησης στην οποία βρίσκεται.

Αν η κατάσταση Holly δεν αντιμετωπιστεί, τότε το άτομο ενδέχεται να περάσει στην κατάσταση της υπεραναπλήρωσης που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Pine. Στην κατάσταση αυτή, το άτομο βασανίζεται συνεχώς από ενοχές, ενώ το στοιχείο της αυτοτιμωρίας και της αυτοϋποτίμησης είναι αρκετά τονισμένο. Έτσι, από εκεί που το άτομο δεν μπορούσε να πει όχι (Centaury), περνάει στο άλλο άκρο λέγοντας διαρκώς όχι (Holly), μόνο και μόνο για να νιώσει ενοχές για την άρνηση αυτή (Pine) και να υποταχτεί και πάλι στους άλλους, κινουμενο έτσι σε έναν φαύλο κύκλο αυτοκαταπίεσης, θυμού και ενοχών.

Η συμβουλή μας

Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα. Στην περίπτωση του Centaury, θα αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας και θα περιορίσετε την ανάγκη να εξυπηρετείτε συνεχώς τους άλλους, ενώ στην περίπτωση του Holly θα απαλλαγείτε από τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού, του φθόνου, της ζήλιας και της εκδικητικότητας. Τέλος, στην περίπτωση του Pine θα βάλετε τέρμα στις διαρκείς ενοχές και θα σταματήσετε να τιμωρείτε τον εαυτό σας.

 

Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.
Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.
Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.
Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.

 

επιστροφή στην αρχική σελίδα