Water Violet: Το Ανθοΐαμα του Υδροχόου
από τον Βαγγέλη Πετρίτση, PhD
τηλ: 6977786410, email: vpetritsis@gmail.com

 

Το ζώδιο του Υδροχόου είναι περιβόητο για τη φιλική αλλά κάπως ψυχρή και απόμακρη προσέγγισή του στους άλλους και είναι ακριβώς αυτή την προσέγγιση που έρχεται να απαλύνει και να εξισορροπήσει το ανθοΐαμα Water Violet. Στην αρνητική του εκδήλωση λοιπόν ο ιδιοσυγκρασιακός τύπος Water Violet είναι εξαιρετικά απόμακρος και χαρακτηρίζεται από υπερηφάνεια και αισθήματα ανωτερότητας. Αν και η μεγάλη του ψυχραιμία είναι αξιέπαινη, τείνει να συμπεριφέρεται με τρόπο περιφρονητικό, αποδοκιμαστικό και ακατάδεκτο. Κρατάει τις αποστάσεις του παρατηρώντας τους άλλους χωρίς να παρεμβαίνει στις υποθέσεις τους καθώς άλλωστε ούτε και ο ίδιος δεν θα τους ήθελε να αναμιγνύονται στις δικές του. Στην πραγματικότητα, αυτός ο ανθοϊαματικός τύπος φοβάται να αναμιχθεί με τους άλλους μήπως και χάσει την ελευθερία του που τόσο αγαπάει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Υδροχόο, τον κατεξοχήν εραστή της ελευθερίας στο ζωδιακό κύκλο. Έτσι, ο τύπος Water Violet προτιμά τη μοναξιά και τα βιβλία του από το να αναπτύξει προσωπικές επαφές με τους άλλους.

Επίσης, αποφεύγει τσακωμούς, κρίνοντάς τους άσκοπους ή ίσως «κατώτερους» του επιπέδου του, και δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογηθεί ή να πείσει τους γύρω του για τις ιδέες του. Ο λόγος είναι ότι έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση που προκύπτει από το ότι «ξέρει» την αλήθεια και εμμένει σε αυτή, όπως ταιριάζει στην αέρινη και σταθερή φύση του Υδροχόου. Αυτό όμως μπορεί να τον καταστήσει νοητικά άκαμπτο και αλαζόνα. Βέβαια, παρά την αδιαφορία του να πείσει τους άλλους για το πόσο εκλεκτές και ξεχωριστές είναι οι ιδέες του (οι οποίες πραγματικά μπορεί να είναι έτσι), χαρακτηρίζεται από την κρυφή λαχτάρα να αναγνωριστεί από την κοινωνία για τη μοναδικότητά του. Η ηθελημένη όμως απομάκρυνσή του από τους άλλους ίσως να του στοιχίζει ακριβά, γιατί έτσι δεν καταφέρνει να αναδείξει το σημαντικό του ταλέντο με αποτέλεσμα να περνά ένα μεγάλο μέρος της ζωής του μέσα στη μοναξιά.

Επομένως, η εσωτερική απόσταση που κρατάει ο τύπος Water Violet, όπως και το ζώδιο του Υδροχόου, από το περιβάλλον του είναι σε θέση να μετατραπεί σε μεγάλο πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Αν και ο τύπος αυτός είναι αρεστός και οι συμβουλές του έχουν μεγάλη ζήτηση ειδικά στην καριέρα του, η ανωτερότητα και το αίσθημα υπερηφάνειας που συχνά τον διακρίνει τον καθιστά όλο και πιο απαιτητικό ωθώντας τον να θέτει ακόμη υψηλότερα κριτήρια που οι άλλοι θα πρέπει να πληρούν για να τους συναναστραφεί. Μια τέτοια στάση εντείνει το αίσθημα της μοναδικότητάς του, και άρα την αλαζονεία του, και κατά συνέπεια η εσωτερική απόσταση από το περιβάλλον και ο διαχωρισμός του από τους άλλους ολοένα και αυξάνεται. Αυτή η διαδικασία φέρνει μοναξιά και δυσκολίες στην επικοινωνία, ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνει την ανάπτυξη αισθημάτων κατανόησης και αγάπης προς τον πλησίον.

 

Οι άνθρωποι Water Violet λένε συχνά για τον εαυτό τους: 

Άλλοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι αλαζόνας.

Ανέκαθεν ήμουν ο καλύτερος στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά μου.

Δεν θέλω να έχω επαφές με ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων.

Προτιμώ να κάνω τα πάντα μόνος, γιατί οι άλλοι δεν τα κάνουν τόσο καλά όσο εγώ.

Μου είναι δύσκολο να είμαι υφιστάμενος σε άλλους ανθρώπους στην εργασία μου.

 

Αριστοκράτες αλλά και άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες ή ιδιαίτερες ιδιότητες, όπως είναι οι ιδιοφυίες, οι γιατροί, οι καθηγητές, τα μοντέλα, οι καλλιτέχνες και οι διασημότητες, έχουν την τάση να απομακρύνονται από το περιβάλλον τους και να νιώθουν ανώτεροι με αποτέλεσμα να περνάνε συχνά σε κατάσταση Water Violet. Σύμφωνα με τον Krämer (1995), αν τα αισθήματα ανωτερότητας που τρέφουν για τον εαυτό τους δεν παύουν να αυξάνονται, τότε τα άτομα Water Violet μπορεί να περάσουν στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation).

Ενώ λοιπόν στην κατάσταση Water Violet το άτομο αποσύρεται εσωτερικά από τα πάντα γιατί πιστεύει ότι είναι κατώτερα του επιπέδου του, στην κατάσταση της αναπλήρωσης αποσύρεται πλέον και εξωτερικά από αυτά, αποφεύγοντας οτιδήποτε δυσάρεστο και άσχημο γιατί είναι κατά τη γνώμη του πολύ κατώτερο από αυτό που του αξίζει. Έτσι, χάνει το ενδιαφέρον του για τις υποθέσεις της καθημερινής ζωής και τις αναβάλλει όσο περισσότερο μπορεί ζώντας ταυτόχρονα σε μια κατάσταση εσωτερικής βιασύνης κάνοντας πολλά σχέδια για το μέλλον έτσι ώστε να βυθιστεί σε νέες εμπειρίες. Ως εκ τούτου, η προσοχή του ατόμου αποσπάται συνεχώς και εμφανίζονται προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης ενώ το άτομο δεν συνδέεται με τη γήινη εμπειρία και ζει συνεχώς στο «κεφάλι» του, όπως άλλωστε ενδέχεται να συμβεί με τη σταθερή και αέρινη φύση του Υδροχόου. Το αποτέλεσμα είναι ότι το άτομο δεν μαθαίνει από την εμπειρία του και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Chestnut Bud.

Όμως, το άτομο μπορεί να φτάσει και στην κατάσταση της υπερ-αναπλήρωσης (decompensation) όπου η αλαζονεία δεν του «επιτρέπει» να ασχοληθεί με τα δικά του λάθη κι έτσι τα προβάλλει, τα αναζητά και τα παρατηρεί στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο φτάνει στο στάδιο της κοινωνικής κριτικής και αμφισβήτησης, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Υδροχόου. Φτάνοντας σε αυτό το στάδιο το άτομο γίνεται πλέον δυσάρεστο λόγω της προσπάθειάς του να διορθώσει τους άλλους επισημαίνοντας επικριτικά τα λάθη και τις παραβλέψεις τους. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Beech.

 

Η συμβουλή μας

Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα. Στην περίπτωση του Water Violet, θα αρχίσετε να απολαμβάνετε ουσιαστικά τη συντροφιά των άλλων χωρίς να επιδεικνύετε αλαζονεία, ενώ στην περίπτωση του Chestnut Bud θα συνδεθείτε περισσότερο με τις εμπειρίες σας και θα αρχίσετε να μαθαίνετε από τα λάθη σας ώστε να μην τα επαναλαμβάνετε. Τέλος, στην περίπτωση του Beech, θα σταματήσετε να κριτικάρετε τους άλλους και θα γίνετε πιο ανεκτικοί στα λάθη και τις ατέλειές τους.

 

Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.
Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.
Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.
Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.

 

επιστροφή στην αρχική σελίδα