Vervain: Το Ανθοΐαμα του Λέοντα
από τον Βαγγέλη Πετρίτση, PhD
τηλ: 6977786410, email: vpetritsis@gmail.com

 

Ο Λέων είναι το ζώδιο που ακολουθεί τον Καρκίνο, το ζώδιο της κύησης, κι έτσι γίνεται το ζώδιο που συμβολίζει την ίδια τη γέννα και τον ερχομό του παιδιού στον κόσμο. Ο Λέων είναι, λοιπόν, το ζώδιο της ύψιστης δημιουργικότητας και ως τέτοιο κυβερνάται από τον Ήλιο, την ύψιστη, γενναιόδωρη και ανεξάντλητη πηγή ζωής και φωτός. Ωστόσο, η αδυναμία του Κρόνου και του Ουρανού στο ζώδιο του Λέοντα αναδεικνύουν την προβληματική σχέση του ζωδίου με την τελειότητα (Κρόνος) και τον αλτρουισμό (Ουρανός). Επομένως, μια χαρακτηριστική τάση του Λέοντα είναι η έκφραση της δημιουργικότητάς του, αφενός, με υπερβάλλοντα ζήλο που φτάνει στα όρια της τελειομανίας και, αφετέρου, με απόλυτο αλτρουισμό που καταλήγει να εκλαμβάνεται ως προσπάθεια επιβολής των απόψεών του. Αυτή την τάση έρχεται να απαλύνει και να εξισορροπήσει το ανθοΐαμα Vervain.

 

Στην αρνητική του εκδήλωση, λοιπόν, ο ανθοϊαματικός τύπος Vervain είναι υπερβολικά ενθουσιώδης και ιδεαλιστής. Θέλει να μοιράζεται τις ιδέες και τις εμπειρίες του με σκοπό να συμβουλεύσει τους άλλους και να τους παρακινήσει. Αν τυχόν οι παραινέσεις και οι συμβουλές πέσουν στο κενό, απογοητεύεται και προσπαθεί να βρει νέα επιχειρήματα για να πείσει τους γύρω του. Όμως, αυτή η συνεχής προσπάθεια να αλλάξει τους άλλους σπάνια τον αφήνει να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να κουράζεται σωματικά και να φτάνει σε σημείο εξάντλησης. Συνεπώς, ο ανθοϊαματικός τύπος Vervain βρίσκεται σε μια διαρκή υπερένταση και δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί τα βράδια.

 

Στην επιθυμία του να πείσει τον κόσμο για κάτι ο τύπος Vervain πολλές φορές το παρακάνει και καταλήγει να φανατίζεται και να γίνεται άκαμπτος, απόλυτος και ισχυρογνώμων, κάτι που συνάδει με τις αρνητικές πτυχές του ζωδίου του Λέοντα. Με αυτό τον τρόπο εξαντλείται σε ατέρμονες συζητήσεις και εύκολα συγκρούεται προσπαθώντας να επιβάλλει τις πεποιθήσεις του στους συζητητές του. Μερικές φορές μάλιστα πάσχει από το λεγόμενο «σύνδρομο του σωτήρα» πιστεύοντας ότι έχει επιλεγεί από τη μοίρα για να διαφωτίσει και να σώσει τους άλλους. Άλλωστε, λέγεται ότι ο Ποσειδώνας, ο πλανήτης της «σωτηρίας» και των ρομαντικών ιδανικών, έχει την έξαρσή του στον Λέοντα, πράγμα που εξηγεί γιατί το ζώδιο αυτό έχει την τάση να αναπτύσσει το παραπάνω σύνδρομο. Βέβαια, το ιεραποστολικό πάθος του τύπου Vervain εύκολα γίνεται κουραστικό, με αποτέλεσμα οι άλλοι να αρχίζουν να τον αποφεύγουν από ένα σημείο και μετά.

 

Οι άνθρωποι Vervain λένε συνήθως για τον εαυτό τους:

 

Όταν ενθουσιάζομαι με κάτι, πρέπει αμέσως να το μοιραστώ με κάποιον.

Όταν κάποιος δεν με ακούει, τρελαίνομαι!

Προσπαθώ συνεχώς να πείθω τους άλλους για τις απόψεις μου ακόμη κι όταν αυτοί δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται.

Υπερασπίζομαι τις απόψεις μου με τρόπο απόλυτο και δεν ανέχομαι την αδικία.

Θέλω να κάνω τα πάντα τέλεια και δεν μπορώ τη μετριότητα.

Θέλω να επηρεάζω τους άλλους θετικά, ακόμη κι αν πρέπει να τους αναγκάσω.

Υποφέρω από άγχος και υπερένταση και δεν μπορώ να χαλαρώσω.

 

Πιθανά σωματικά συμπτώματα της συνεχούς νοητικής υπερέντασης του τύπου Vervain είναι τα ακόλουθα: μυϊκή ένταση, υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλοι, υπερκινητικότητα, αδυναμία χαλάρωσης, νευρικότητα και νευρικά τικ. Μάλιστα, ο θυρεοειδής αδένας συχνά υπερλειτουργεί στα άτομα Vervain. Σύμφωνα με τον Krämer (1995), αν το άτομο δεν μειώσει τον υπερβάλλοντα ζήλο του, την τελειομανία του και την τάση του για «σύνδρομο του σωτήρα», τότε μπορεί να οδηγηθεί στην κατάσταση της αναπλήρωσης (compensation), που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος Hornbeam, ή ακόμα και στην κατάσταση της υπεραναπλήρωσης (decompensation) που απαιτεί τη λήψη του ανθοϊάματος White Chestnut. Ας εξετάσουμε εν συντομία αυτές τις δύο ιδιοσυγκρασιακές ή περιστασιακές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί ο τύπος Vervain, άρα όποιος έχει έμφαση στο ζώδιο του Λέοντα.  

 

Στην περίπτωση Hornbeam, το άτομο διακατέχεται από μεγάλη πνευματική κόπωση και από αίσθημα ανικανότητας ή αδυναμίας να αντέξει τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής λόγω του υπερβολικού ενθουσιασμού στον οποίο είχε υποβάλει τον εαυτό του στη φάση Vervain. Αισθάνεται εξαντλημένο εσωτερικά και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να δουλέψει με αποτέλεσμα να «τεμπελιάζει» και να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι. Επειδή, όμως, το σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να παραμένει αδρανές, το άτομο ενδέχεται να περάσει στην κατάσταση White Chestnut όπου η μοναδική διέξοδος για δραστηριότητα που το άτομο δίνει στον εαυτό του είναι σε νοητικό επίπεδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να βασανίζεται από συνεχείς και επαναλαμβανόμενες σκέψεις τις οποίες δεν μπορεί να καταπολεμήσει.

 

Η συμβουλή μας

Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, τότε η λήψη του αντίστοιχου ανθοϊάματος θα απαλύνει τα σχετικά συμπτώματα και θα επαναφέρει την ισορροπία στη σκέψη και το συναίσθημα. Στην περίπτωση του Vervain, θα περιορίσετε τον υπερβάλλοντα ζήλο σας και την ανάγκη σας να πείθετε τους άλλους για τις απόψεις σας, ενώ στην περίπτωση του Hornbeam θα βρείτε τη διάθεση να εργαστείτε χωρίς να σας πιάνουν «τεμπελιές». Τέλος, στην περίπτωση του White Chestnut θα απαλλαγείτε από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες σκέψεις και θα «καθαρίσει» το μυαλό σας.

 

 

Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.
Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.
Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.
Krämer, D. (1995). New Bach flower therapies. Healing the emotional and spiritual causes of illness. Rochester, Vt: Healing Arts Press.