fbpx

8/4 – Αυτος εχει μεγαλη ερωτικη επιθυμια και η δικη μου ειναι στα πατωματα – Ο Ψυχοθεραπευτης Πανος Μαβιτζης απανταει στις ερωτησεις σας

Share:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: “Συγκατοικώ με τον σύντροφο μου. Τώρα που είμαστε σε καραντίνα, αυτός έχει μεγάλη ερωτική επιθυμία και η δική μου είναι στα πατώματα. Τι μπορώ να κάνω;”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι την περίοδο της επιδημίας οι συναισθηματικές μας φορτίσεις διαφοροποιούνται και μαζί τους συμπαρασύρουν και την ερωτική μας επιθυμία.

Εάν η διαφοροποίηση της ερωτικής επιθυμίας συμβαδίζει με αυτήν της/του συντρόφου μας, τότε δεν υπάρχει θέμα.
Σεβόμαστε την ερωτική επιθυμία και των δυο μας και με αυτόν το τρόπο βοηθούμε και στην αποφόρτιση των συναισθηματικών μας φορτίσεων.

Εάν όμως η ερωτική επιθυμία είναι αντιδιαμετρική, τότε υπάρχει θέμα, επειδή η καταπίεση της, είτε στο να συμβεί, είτε στο να μην συμβεί μια ερωτική συνεύρεση, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, δηλαδή την ευχαρίστηση, γιατί εάν κάνουμε κάτι χωρίς να το θέλουμε, αγγίζει τα όρια της παρενόχλησης.

Ο σεβασμός στην διάθεση του άλλου είναι βασική προϋπόθεση σε μία σχέση.
Δεν μπορούμε να απαιτούμε από την/τον σύντροφο μας να ακολουθεί την δική μας διάθεση, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο δεν αφορά την περίοδο της επιδημίας.

Ας αναλογιστούμε έως ποιο σημείο μπορούμε να συνευρεθούμε ερωτικά με την/τον σύντροφο μας χωρίς εμείς να καταπιεζόμαστε καθόλου.
Στην συνέχεια ας αναρωτηθούμε εάν είναι αυτό αρκετό για να ικανοποιηθεί ερωτικά η/ο σύντροφός μας;

Εάν η απάντηση ναι, τότε δεν υπάρχει θέμα, δηλαδή προχωράμε με αυτήν την ισορροπία.
Ισορροπία η οποία είναι ευαίσθητη, γιατί βασίζεται στον δικό μας αυτοσεβασμό, αφού εμείς αποφασίζουμε έως που μπορούμε να φτάσουμε στην ικανοποίηση της/του συντρόφου μας χωρίς να καταπιεζόμαστε στο ελάχιστο.

Εάν η απάντηση όχι, τότε υπάρχει θέμα και θα πρέπει να βρούμε μία ισορροπία.
Ισορροπία η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό της ικανοποίησης της ερωτικής επιθυμίας της/του συντρόφου μας.
Πρακτικά θα πρέπει να του δίνουμε την ευκαιρία της αυτοϊκανοποίησης δείχνοντας απόλυτο σεβασμό την ιδιωτικότητα του, δηλαδή χωρίς να καταλαβαίνει στο απειροελάχιστο ότι το αντιλαμβανόμαστε όταν το κάνει, δηλαδή η συμπεριφορά μας απέναντι της/του θα πρέπει να είναι <σαν να μην συμβαίνει ποτέ>.
Αυτή η στάση θα φορτίσει εμάς πολύ, αφού δεν θα ικανοποιείται μαζί μας, όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι για δικούς μας λόγους και όχι επειδή σταμάτησε να μας επιθυμεί, επιλέγει την οδό της αυτοϊκανοποίησης.

O Πάνος Μαβιτζής είναι ψυχοθεραπευτής, επόπτης ψυχοθεραπείας, πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΕΨΕ (Ελληνικό παράρτημα της European Association of Psychotherapy) και ιδρυτικό μέλος του Αστρικού Ψυχογράμματος.

 

Share: